MESAP 2008 JUBILARNI

JUBILARNI DESETI MESAP USPJEŠAN PO SVIM KRITERIJIMA

U nedjelju 15.06 u kasnim večernjim satima ugašena su svjetla na desetom Međimurskom sajmu poduzetništva «MESAP 2008». Nikad u Nedelišću nije bilo toliko izlagača iz toliko zemalja, a i posjetitelji su se odazvali u rekordnom broju.
Po mnogo čemu jedinstvena gospodarska izložba, nakon devet godina održavana u montažnim halama – šatorima, ove godine održana je u novosagrađenim dvoranama MESAP i ATON na ukupnoj površini 4.500m2 te na otvorenom uređenom prostoru površine 15.000 m2. Izlagači su prepoznali novu kvalitetu i do posljednjeg metra popunili izložbeni prostor.
Osim domaćih izlagača, na MESAP-u su izlagale i tvrtke iz Njemačke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, a osim izlagača iz Međimurja, nastupili su izlagači iz još sedam hrvatskih županija.

Uz mnoge goste i uzvanike iz zemlje i inozemstva sajam je otvorio potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

Potpredsjednik Polančec pozitivno je ocijenio dostignuti stupanj razvoja sajma MESAP, te naglasio da će projekt MESAP i dalje imati podršku resornog Ministarstva.

Na svečanom otvorenju govorili su između ostalih i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić, međimurski župan Josip Posavec , kao i izaslanik Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Sebastian Brökelman.

Osim izložbe roba i usluga koje nudi gospodarski sektor, u sklopu MESAP-a održana je i IX Stočarska izložba Međimurske županije na kojoj je izloženo 85 grla stoke
kao i VI izložba vina i vinarske opreme. Na ocjenjivanju vina koje je prethodilo sajmu ocjenjeno je 112 uzoraka vina.
Stručni skupovi bili su veoma posječeni, a predstavljeni su projekti poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva MINGORP-a, mogućnosti suradnje preko Njemačko – Hrvatske komore, i projekt «Drvo je prvo», a Hrvatska obrtnička komora održala je seminar o naukovanju u obrtničkim radionicama.

U sklopu sajma Međimurski IT cluster organizirao je vrlo posječena natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u riješavanju informatičkih zadataka.
Najbolji učenici i njihove škole primili su priznanja kao i vrijedne nagrade; različit informatički pribor te osobna računala.

Na MESAP-u se tradicionalno velika pažnja posvećuje uređenosti izloga i stručno – dizajnerskom pristupu u promociji, pa je tako posebna komisija ocijenila sve izložbene prostore te nagradila najbolje.

U ležernom tonu odvijale su se vođene degustacije vina koje su prezentirali poznati vinari kao prof. Franjo Lovrec, dipl. ing Adrijan Horvat iz Agromeđimurja, te Milivoj Kossi, iz somelier iz kluba.

Uz bogatu nagradnu igru izvučeni su dobitnici nagrada, a glavna nagrada – Ford Fiesta ostala je u Nedelišću jer je dobitnik iz Nedelišća

Nakon koncerta koji su imali Kraljevi Ulice, završena je najveća gospodarska izložba u široj regiji.

Na sajmu je sudjelovalo ukupno 416 izlagača; ( izlagači na štandovima, stočari, vinari, udruge, zajednički štandovi..)

Kroz tri dana sajam je posjetilo 20.500 posjetitelja, a održano je sedam stručnih skupova.

Za kraj: MESAP je preživio fazu uhodavanja, sa novom infrastrukturom i logistikom, te novim razvojnim planovima kreče u slijedeći razvojni ciklus.

I dalje je važno da se u razvoju MESAP-a prepoznaju svi važni akteri: Lokalna zajednica, poduzetnici, gospodarske asocijacije, te resorna ministarstva.
Bez njihove podrške razvoj bi bio sporiji. Ovako, nakon desetog MESAP-a ostaje jedno pozitivno ozračje; zajedničkim putem do uspjeha.
MESAP je uspješnom organizacijom desete gospodarske izložbe doprinio deprovincijalizaciji Hrvatske i jačanju gospodarske komunikacije !

Nekoliko snimaka sa otvorenja: