MESAP LIBAR 2008

USPJEŠAN SUSRET KNJIGE, KNJIŽEVNIKA I ČITATELJA.

Prvi sajam knjiga na ovim prostorima koji je trajao 3 dana, završio je u nedjelju 13. travnja u večernjim satima. Zamišljen kao sajam s komercijalnim, promidžbenim i prosvjetiteljskim karakterom, opravdao je sva tri kriterija. U tri dana, sajam je obišlo 4.600 posjetitelja. Uz 44 izlagača, što direktnih, što preko posrednika, te uz osam stručno – književnih predstavljanja i tri umjetnička programa, MESAP LIBAR u potpunosti je ispunio očekivanja.
Prvog dana sajma, na svečanom otvorenju okupili su se svi uzvanici. U ime Međimurske županije na otvorenju je govorio zamjenik župana Mladen Križaić
a u ime Ministarstva kulture sajam je otvorila Državna tajnica mr. Nina Obuljen. Nazočnima se je prigodnim riječima obratio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Nakon svečanog otvaranja na sajam su organizirano pristigli učenici osnovnih i srednjih škola, njih oko 2.600. Za njih su prigodno nastupili pjesnik Enes Kišević, te autor dječjih emisija Mladen Kušec. Oboje gostiju ispraćeno je oduševljenjem i burnim pljeskom.
Drugog dana sajma prof. Zvonimir Bartolić, u punoj dvorani, predstavio je bogatu izdavačku djelatnost Matice Hrvatske i podsjetio nas na povijesnu važnost knjige u našem kraju, te na tradicije koje izviru iz činjenice da je upravo Nedelišće imalo prvu tiskaru još davne 1574 godine, gdje je tiskan znameniti DECRETUM.
Usprkos visokim godinama, na MESAP LIBAR došao je i naš moreplovac i književnik Joža Horvat sa svojim izdavačima. Uz dirljive riječi, te odlomke iz njegovih knjiga koje je čitao Dubravko Sidor, Joža Horvat je dao velik doprinos dignitetu naše priredbe.

U popodnevnom terminu održan je poduzetnički kutak, gdje su svoje knjige predstavili visoki stručnjaci iz sfere poduzetništva; mr. Marijan Ožanić iz Tehnološkog parka Zagreb, dr. Tihomir Domazet iz Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo, te Josip Baotić iz tvrtke Intercon koji je govorio o modelu eko-socijalnog gospodarstva.
Nedjelja je bila namijenjena vjerskim sadržajima, pa je tako uz nazočnost mnogih Župnika naših župa, i vjeroučitelja iz škola o izdanjima Kršćanske sadašnjosti govorio Bono Zvonimir Šagi i prof. Adalbert Rebić.
U kulturnom djelu programa nastupili su Varga Laci i Marko Žerjav, Lidija Bajuk, te Crkveni zbor mladih «Serafini» iz Pušćina.

Uz navedene sadržaje, nakon tri dana sajmovanja, nameću se važni zaključci:

- Sajam knjiga trebalo je organizirati u okviru specijaliziranih sajmova na MESAP-u jer sjeverozapad Hrvatske ima značajan čitalački potencijal
- Nedelišće kao povijesno mjesto gdje je bila prva tiskara, ima komparativne prednosti pred ostalim gradovima ili mjestima u sjeverozapadnom djelu Hrvatske za organizaciju ovakvog sajma.
- Odaziv najvećih izdavačkih kuća Hrvatske ( Školska knjiga, Globus, Kršćanska sadašnjost…) na prvi sajam knjiga u Nedelišće govori o prepoznavanju poslovnih prilika koje stvara MESAP i o visokoj ocjeni čitalačkog, kulturnog i povijesnog potencijala ove regije.
- Sajam je posjetilo 4.600 posjetitelja, no izdavači su izrazili zadovoljstvo brojem prodanih knjiga i najavili svoj dolazak na budući LIBAR.
- U komentarima izlagača o tehničkim uvjetima na sajmu, MESAP LIBAR je dobio komplimente za funkcionalnost sajamskog prostora, unutarnje uređenje, te programe koji su se odvijali u tijeku sajma.
U hrvatskim okvirima do sada poznajemo sajmove knjiga u Zagrebu
( Inter liber ) i u Puli. Sajmom MESAP LIBAR svrstavamo se u to visoko društvo i činimo mali ali važan korak prema deprovincijalizaciji Hrvatske.

Veliku pomoć u organizaciji sajma dali su Međimurska županija i Općina Nedelišće, a u stručnom smislu značajno su nam pomogli domaći izdavači «Zrinski» Čakovec, Matica Hrvatska Čakovec, Muzej Međimurja, Varaždinska biskupija, te knjižara Domina.

Slike sa sajma: